2014. szeptember 23., kedd

A 4. hozzávaló - a bizalom

A Siker-koktélok elkészítése során egyenként vizsgáljuk az alapanyagokat. A hozzávalókból mindenki saját maga állíthatja össze a számára legideálisabb koktélt.

Eddig három hozzávalónak vizsgáltuk meg a "természetes összetevőit", a szeretetnek, a hitnek és a kapcsolatoknak. Ma egy olyan alapanyagról beszélgetünk, melynek íze nem dominál, a hiánya azonban egyből kitűnik. E nélkül a hozzávaló nélkül egyetlen siker-koktél sem készülhet. 
 
A bizalom nagyon törékeny dolog. Elég egyszer olyat tenni, ami a másikat bántja, és talán örökre megrendül a bizalom. Vagy rengeteget kell dolgozni azon, hogy csomó nélkül maradjon az elszakadt kötelék. A legfájóbb, ha a szeretteinkkel kapcsolatban ér sérelem, hiszen akik a legközelebb állnak hozzánk, azoktól egyáltalán nem várjuk és nekik bocsájtunk meg a legkevésbé. 

Életünk során megtanuljuk, hogy nem mindenkinek szabad elárulnunk a legféltettebb titkainkat. Ha eleinte mégis megtettük, előbb-utóbb csalódás ért. Talán nem is egyszer. Ezek után úgy döntöttünk, visszahúzódunk a csigaházba, és bezárkózunk. Hisz, akkor nem fáj, ha nincs kitől. Ez lenne a megoldás? Nem hiszem.

Az ember társas lény. Igényli a kapcsolatokat, legfőképpen a mély, tartalmas kapcsolatot. Szüksége van arra, hogy gondolatait, ötleteit és érzéseit megossza valaki mással. Valakivel, akit a bizalmasává fogad... Akiben megbízik.

De akkor ennyi csalódás után kiben bízhatunk? Elsősorban és legfőképpen magunkban. És emellett bennünk is meg kell, hogy bízzanak az emberek. Bizalom nélkül nincs siker. 

Hogyan bízzunk meg magunkban? Az első és legfontosabb teendőnk, hogy sose fogadjunk meg magunkban semmit, amit nem tudunk betartani. Például, ne ismételgessük a szokásos "holnaptól fogyózom" vagy "újévkor leteszem a cigit" vagy "jövő héttől hetente háromszor edzek". Addig, amíg ezeket az ígéreteket nem veszed komolyan, sosem fogod betartani. Ha nem tartod be, csalódsz magadban. Inkább csak olyan dolgokat fogadj meg, amit saját magadnak is be fogsz tartani. 

Végezd el a következő gyakorlatot inkább:
Bármit szeretnél magadnak megfogadni, ne csak gondolatban tedd meg. Írd le egy füzetbe, hogy megerősítsd. Adj magadnak határidőt, és térj vissza rá időben. Ha sikerült, pipáld ki, ha nem fogadd meg magadnak újra egy kis változtatással, könnyítéssel! A lényeg, hogy betartható legyen, de azért kelljen érte tenned is. Ha nem megy így, oszd meg valaki mással, aki segít abban, hogy könnyedén betartsd az ígéretetedet. Bízz magadban! Hogyan bízzanak benned mások, ha magadban sem bízol? 

Ha magadban megbízol, nyitni fogsz mások felé is. Csak így lehet. Csak így lehetsz sikeres! Megbízható, sikeres kapcsolatok kialakításának alapja a bizalom. Tudom, nehéz megszerezni valaki bizalmát, de ugyanolyan nehéz neked is bizalmat szavazni valaki másnak. Mégis érdemes! Az értékes, kölcsönösen őszinte, bizalmon alapuló kapcsolatok visznek minket előre. Egy társ, egy igaz barát, egy kedves ismerős szárnyakat adhat! A tudat, hogy nem vagyunk egyedül, újabb erőket generál bennünk, amivel hegyeket tudunk megmozgatni. 

Bízz magadban és engedd, hogy benned is megbízzanak! Nyiss mások felé, hogy feléd is nyithassanak! Legyen a Siker-koktélod elmaradhatatlen kelléke a bizalom!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése